Homenatge a Josep Mata Capellades

‘Des de 1924 treballo en assumptes de xampany i experiments’

Josep Mata Capellades, fundador de Recaredo.

1924. L’inici d’una història apassionant

L’any 1924, Josep Mata Capellades s’inicia en l’apassionant univers dels vins escumosos de qualitat com a aprenent de remenador i ‘desgorjador’ d’ampolles a Sant Sadurní d’Anoia, la vila que el va veure néixer.

Deixa enrere la tradició familiar de la terrissa, que es produïa a la bòbila on actualment hi ha les caves de Recaredo, i s’endinsa en una aventura vital que ha seduït tres generacions de la família fins al dia d’avui.

L’ofici de ‘desgorjador’ consisteix en extreure els sediments de dins l’ampolla artesanalment després del temps de criança a les caves. En aquell època que totes les ampolles es ‘desgorjaven’ a mà, un bon ‘desgorjador’ era un professional molt cotitzat i Josep Mata Capellades va esdevenir un referent gràcies a la seva habilitat i pulcritud.

 

Foto | 1947. Josep Mata Capellades ‘desgorjant’ sense congelar el coll de l’ampolla.

I el futbol es creua al seu camí…

Josep Mata Capellades decideix compaginar l’ofici artesanal de ‘desgorjar’ amb la seva devoció pel futbol fins assolir la condició de jugador de la lliga estatal; primer, al RCD Espanyol i, posteriorment, al Centre d’Esports Sabadell F.C., equip amb qui conquista el Campionat de Catalunya (1930-31) i l’ascens a Segona Divisió.

Per compaginar amb èxit l’esport amb el vi escumós, ha de renunciar a la seva feina fixa i establir-se com a ‘desgorjador’ per hores, tot treballant per a nombrosos cellers del Penedès. Gràcies als contactes d’amics i coneguts del món futbolístic, comença a formalitzar les primeres comandes del que es coneixia com a ‘xampanyes de cava’.

 

Foto | Equip del Centre d’Esports Sabadell F.C., subcampió de Catalunya en la temporada 1930-31.

Una personalitat carismàtica

La Guerra Civil ho paralitza tot: la dedicació al vi, l’entusiasme pel futbol… Vénen temps difícils de somnis trencats. Caldrà esperar que finalitzi el conflicte per encetar, a pic i pala, la construcció de les caves tot just a sota de la casa familiar, al centre històric de Sant Sadurní d’Anoia.

És l’inici d’una història d’emprenedoria apassionant, forjada a base d’esforç i d’un gran carisma que el portaran a convertir-se en un referent en el sector de la incipient indústria dels escumosos.

 

Foto | Josep Mata Capellades al maig del 1966. 

Recaredo, la marca del boca-orella

Josep Mata Capellades va decidir batejar el negoci amb el nom de RECAREDO, l’apel·latiu amb què es coneixia al seu pare Recaredo Mata Figueras, nascut el 1878 en el si d’una família d’artesans ceramistes. La marca RECAREDO aviat serà coneguda gràcies al boca-orella i a una feina ben feta des de la humilitat i el rigor.

Un cartell a les portes del celler anunciava: “Poden visitar les caves tots els dies, inclosos diumenges i festius” i és així com un pelegrinatge de fidels clients i amics donaran suport a la marca adquirint les famoses referències del Reservadísimo, del Recaredo Extra, de Reserva Particular, de la Cava Reservada…, que fins al moment només podien comprar-se directament a celler.

 

Foto | Finals anys 70. Josep Mata Capellades a la porta de Recaredo amb una visita internacional. 

Can Credo, la complicitat d’una família

Amb la complicitat dels seus fills Josep i Antoni Mata Casanovas, la casa Recaredo –coneguda familiarment com a Can Credo– s’especialitza amb el pas del temps en vins escumosos de terroir amb la vinya com a element essencial i la voluntat d’elaborar vins escumosos capaços de representar la singularitat dels paisatges penedesencs.

El nostre pare era plenament conscient de la importància de cuidar i cultivar la vinya per obtenir caves de qualitat. Nosaltres veníem d’una família de terrissaires i ceramistes, i vam començar a elaborar els nostres vins escumosos amb els raïms provinents de les vinyes de la Marçaneta i la Rabassa, propietat dels nostres avis materns… Encara recordem com trepitjàvem el raïm quan érem petits! A mida que vèiem la gran connexió entre el cultiu de vinya i l’elaboració dels Brut Nature de llarga criança que a nosaltres ens agradaven, més ens engrescàvem i esforçàvem en trobar les parcel·les més singulars del Penedès per tal d’elaborar els nostres vins escumosos”.

Josep i Antoni Mata Casanovas, fills de Josep Mata Capellades. Declaracions a l’abril del 2018.

 

Foto | 1978. Retrat de Josep i Antoni Mata Casanovas amb el seu pare.

Un homenatge a Paquita Casanovas Via

La història de Recaredo no s’entén sense la figura de la Paquita Casanovas Via, dona d’en Josep Mata Capellades, qui va formar part imprescindible de la trajectòria del celler familiar. Una dona amb una fortalesa i entrega úniques, que va treballar incansablement realitzant tasques com l’embotellat i etiquetat, la neteja d’ampolles, el tast i decisió de noves referències de vins o la gestió de comandes; feines sovint invisibilitzades o reservades únicament als homes.

Aquest homenatge amb motiu del centenari de Recaredo també és un tribut a la seva immensa aportació.

Foto | 1956. Paquita Casanovas Via, amb la família, durant el procés de ‘desgorjat’, tapat d’ampolles i col·locació de ‘morrions’ a les caves Recaredo.

La revolució de les idees

Josep i Antoni Mata Casanovas, de la segona generació de la família, consoliden la projecció de Recaredo a partir dels anys 60 com a sinònim de rigor, qualitat i, sobretot, passió per l’excel·lència.

Van plantejar idees atrevides per l’època, com l’exploració de les llargues criances en ampolla, alhora que ‒fruit del respecte i admiració pels vins de terrer‒ van dirigir el rumb del celler cap a l’elaboració d’escumosos capaços de parlar de parcel·les úniques i finques singulars.

A partir dels 90, la tercera generació es va incorporant progressivament al celler en un enriquidor procés en el qual uns aporten experiència i el ‘saber fer’ i els altres, les noves idees i l’esforç per avançar i aprendre.

 

Foto 1 | Dècada dels 90. Antoni Mata Casanovas mirant les mares dins l’ampolla a les caves de Recaredo.

Foto 2 | Dècada dels 90. Josep Mata Casanovas al celler durant la verema.