1924 · Punt de partida

L’inici d’una història apassionant

El 1924 Josep Mata Capellades s’inicia en el món del vi escumós com a desgorjador i elaborador professional. A pic i pala, enceta la construcció de les caves tot just a sota de casa seva, al centre històric de Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona).

És l’inici d’una història d’emprenedoria apassionant que té com a punt de partida l’artesania del desgorjat.

1944 · El camí cap a un estil propi

Pioners en l’elaboració de Brut Nature

Josep Mata Capellades agafarà com a referència el nom del seu pare –Recaredo Mata Figueres, nascut el 1878 en el si d’una família d’artesans ceramistes– per donar nom a una casa familiar de referència que, amb el pas del temps, forjarà el camí d’un estil propi.

Josep Mata Capellades serà pioner en l’elaboració de vins escumosos Brut Nature, en treballar amb bótes de roure i en vins escumosos de llarga criança amb la xarel·lo com a gran protagonista.

1955 · El segell de les llargues criances

Aposta pel tap de suro natural

En una aposta històrica per la qualitat, Recaredo decideix continuar utilitzant el tap de suro natural per a les criances en ampolla de tota la seva gamma, en una etapa d’industrialització en què s’introdueixen els taps corona.

Recaredo preserva així l’artesania del desgorjat a mà a temperatura fresca i natural de les caves.

1962 · Reserva Particular de Recaredo

L'expressió més genuïna del temps

1962 és l’any de la primera collita d’una nova idea, d’un pas més –de tants que se n’han fet des del 1924– cap a la definició de Recaredo. Josep Mata Capellades, amb la complicitat dels seus fills Josep i Antoni Mata, elabora per primer cop el Reserva Particular de Recaredo, de segell personal i irrenunciable.

Reserva Particular de Recaredo representa la Mediterrània en el seu estat més pur; interpreta les terres calcàries de l’Alt Penedès i transmet el caràcter profund de les vinyes més velles de xarel·lo i macabeu.

1975 · La vinya com a element essencial

Segona generació de la família Recaredo

Josep i Antoni Mata Casanovas, els fills de Josep Mata Capellades, consoliden la projecció de Recaredo al llarg dels anys com a sinònim de rigor, qualitat i, sobretot, passió per l’excel·lència, tot marcant un estil genuïnament únic.

Amb la seva empenta i dedicació, la casa Recaredo –coneguda familiarment com a Can Credo – s’especialitza en vins escumosos veritablement de terroir amb la vinya com a element essencial i la clara voluntat d’elaborar escumosos capaços de connectar de manera honesta amb els paisatges de l’Alt Penedès.

1990 · Experiència i idees de futur

Tercera generació de la família Recaredo

A partir de la dècada dels 1990, la tercera generació es va incorporant progressivament al celler en un enriquidor procés en el qual uns aporten experiència i el “saber fer” i els altres, les noves idees i l’esforç per avançar i aprendre.

2006 · Viticultura biodinàmica

La relació honesta amb la natura

Per avançar, cal fer passes enrere, tot observant i escoltant la natura per trobar respostes. Sense fertilitzants químics, sense herbicides, sense fungicides, només amb elements d’origen natural.

No hi ha vi sense vida a la vinya. No hi ha vins amb essència de paisatge si no cuidem i respectem el propi paisatge. És llavors quan a Recaredo sentim que és el moment de treballar l’agricultura biodinàmica… De posar la vida en moviment.

Recaredo serà el primer elaborador de la regió vitivinícola del Penedès a certificar-se en agricultura biodinàmica l’any 2010.

2008 · Primer vi escumós de vinya única al Penedès

Turó d’en Mota de Recaredo

Un nou capítol s’escriu a Recaredo amb la collita 1999 del Turó d’en Mota, que veu la llum la primavera del 2008. Turó d’en Mota no tan sols es converteix en el primer vi escumós de la zona vitivinícola del Penedès elaborat a partir d’una única vinya i una única varietat (100% xarel·lo), sinó també en el de més llarga criança: des de 100 mesos en contacte amb les mares.

Podem dir que el Turó d’en Mota és un vi de terrer en el sentit més ampli; és l’expressió d’un espai de terra molt calcària, amb un microclima mediterrani, la varietat xarel·lo com a protagonista indiscutible i una viticultura d’observació més que d’intervenció.

www.turodenmota.com

2010 · Família de ‘récoltant-manipulants’

100% Vinyes pròpies

Territori i temps marquen indeleblement la trajectòria de Recaredo en aquest any decisiu per a la identitat de la casa. Després d’un llarg camí d’esforços i il·lusions, Recaredo es converteix en un veritable récoltant-manipulant, elaborant la totalitat dels seus vins escumosos a partir de vinyes pròpies. 

2010 · Especialistes en llargues criances

Un veritable tribut al temps

2010 serà també una data remarcable perquè Recaredo s’especialitza en l’elaboració únicament de vins escumosos amb una criança mínima de 30 mesos. Serà a partir de l’1 d’agost del 2010 quan totes les ampolles comercialitzades de Recaredo sortiran a la venda amb una acurada criança mínima de dos anys i mig com a segell inconfusible del celler familiar.

2014 · Varietats autòctones

La identitat d'un territori

Recaredo aposta decididament per les varietats autòctones en un profund respecte per la identitat vitivinícola del territori. Per aquest motiu, Recaredo conrea únicament varietats de raïm històric de la zona a partir de la collita 2014, amb especial dedicació a la varietat xarel·lo, considerada una gran ambaixadora del Penedès.

2017 · Revolució en els vins escumosos de terrer

Aposta per l’ús de matèries d’origen exclusivament vitivinícola

Recaredo fa un pas més enllà en la concepció de vins escumosos de terrer elaborant la totalitat dels seus Corpinnat amb most ecològic per provocar la segona fermentació en ampolla.

D’aquesta manera, se substitueix el sucre ecològic refinat de canya per most flor provinent de les vinyes de Recaredo o bé per most concentrat rectificat ecològic.

2017 · Millor Celler de Catalunya

Per l’Associació Catalana de Sommeliers

Recaredo és reconegut com a Millor Celler de Catalunya 2017 per l’Associació Catalana de Sommeliers (ACS). El guardó destaca “l’obsessiva cura i atenció en els detalls, tant a la vinya com al celler” de les caves, a banda de valorar la voluntat de “mantenir intacte, generació rere generació, el compromís d’elaborar vins de terrer que mostrin el paisatge del Penedès, reivindicant els oficis i l’artesania i assolint nivells de màxima qualitat”.

2018 · Corpinnat, una nova etapa

Nascut al cor del Penedès

En un compromís per l’excel·lència i respecte pel territori, Recaredo obre un nou capítol de la seva història amb l’annexió a Corpinnat, una marca col·lectiva de la Unió Europea que neix amb la voluntat de distingir els vins escumosos de qualitat elaborats al cor del Penedès.

2022 · 98è aniversari de Recaredo

Camins per recórrer

Han passat 98 anys des que el nostre avi va desgorjar la primera ampolla.
Avui, busquem en el mirall de les experiències viscudes i dels valors transmesos, aquells que ens animen a seguir el camí d’una agricultura franca i aliada amb el paisatge. La feina de viticultors i elaboradors, feta vocació. Una història que, sense el suport i la fidelitat de tots aquells que ens estimen, no seria història.

 

image-subtitle_5_53baaeb5a44ff