Artesans de la terra

100% Agricultura ecològica i biodinàmica

Un gran vi és el reflex de la terra que l’ha vist néixer. Per aquest motiu, practiquem una viticultura de secà seguint els criteris de la biodinàmica i cultivant les vinyes sense herbicides ni insecticides, només amb elements d’origen natural.

L’agricultura biodinàmica és un sistema de cultiu que té com a prioritat l’equilibri de l’ecosistema i la biodiversitat a la vinya.

Des d’una vessant essencialment biològica, la biodinàmica ens brinda la possibilitat d’elaborar vins escumosos summament expressius, amb una gran capacitat de criança i, sobretot, respectuosos amb el paisatge d’on són originaris.

Recaredo ha estat el primer elaborador de la zona vitivinícola del Penedès a obtenir el certificat internacional Demeter de viticultura biodinàmica.

Tractaments naturals

L’aliança respectuosa entre l’home i la natura

Plantes medicinals entre les vinyes

Fidels a un compromís únic de treballar respectuosament la terra per obtenir-ne fruits naturals, expressius i rics en matisos, cultivem les vinyes aplicant extractes vegetals fets a partir de cua de cavall, ortiga i camamilla.

A Recaredo fem servir aquestes plantes medicinals, mitjançant infusions, decoccions i maceracions, per a regular la presència de fongs i estimular les defenses dels ceps.

La natura com a aliada

Biodiversitat i ecosistemes en equilibri

Coberta vegetal a la vinya

Les vinyes de Recaredo es treballen deixant créixer una coberta espontània de plantes entre els ceps. Aquesta catifa vegetal és necessària per a esponjar el terra, regular la retenció i drenatge d’aigua (essencial en un cultiu de secà com el que practiquem) i fomentar la biodiversitat i l’equilibri a l’ecosistema de la vinya. La coberta és una aliada perfecta per a evitar l’erosió del sòl.

L’essència dels masos

Tancant els cicles de la natura

La importància de les lleguminoses

A les finques en guaret de Recaredo plantem trepadella per al bestiar i cigrons de la varietat Cigronet de l’Anoia, dues lleguminosos essencials per a la recuperació dels sòls.

Les lleguminoses tenen capacitat de fixar el nitrogen atmosfèric al terra i transformar-lo en nutrients imprescindibles per al cep. Respectar el cicle natural del nitrogen evita abonades amb fertilitzants d’origen químic. Sentim que l’obstinació per col·laborar amb els cicles de la natura ens fa tornar a l’essència dels masos.

Cristal·litzacions sensibles

Vins lluminosos i en equilibri

Compromesos amb la recerca contínua

L’aposta per la investigació és paral·lela a l’aprenentatge del temps i el curs de la història a Recaredo. En els últims anys hem incorporat la tècnica de les cristal·litzacions sensibles aplicades al vi, que permet contrastar-ne la qualitat vital i fer pronòstics per a preveure’n l’evolució. El resultat dels assajos són cristalls purs que s’organitzen d’una manera precisa i evidencien l’equilibri o el

 

desequilibri de les mostres de vins estudiades.

Vista la transcendència de la informació obtinguda per a seguir millorant la qualitat dels vins, vam posar en pràctica aquesta tècnica a l’any 2011. Les cristal·litzacions sensibles permetran confirmar si les pràctiques culturals de Recaredo van en la direcció de reflectir el paisatge en els vins; la nostra veritable vocació.