Notícies Recaredo

Quadern de Verema Recaredo 2022

2022 ha estat l’any de les certeses: en primer lloc, la constatació d’haver viscut el període amb les temperatures més càlides de la història coneguda i, en segon lloc, l’evidència que l’actuació col·lectiva per mitigar la nova realitat climàtica és urgent i prioritària.

“No estem davant d’un canvi climàtic, sinó d’una nova realitat climàtica”

2022 s’ha convertit en la verema més primerenca de la història de Recaredo i en la campanya vitivinícola en la qual les tècniques de cultiu (treball de sòl, esporga de fulles o gestió de cobertes vegetals espontànies) han estat orientades, més que mai, a retenir el màxim d’aigua de pluja perquè la planta pugui aprofitar-la.

Recaredo vendimia 2022

Verema manual. Del 9 d’agost al 12 de setembre de 2022 

En tan sols un mes, recol·lectem cinc varietats diferents (xarel·lo, macabeu, parellada, monastrell i garnatxa negra) amb alçades que van dels 180 als 500 metres, i un gran esforç per part de l’equip de Recaredo per entrar tot el raïm al celler en el moment òptim, en un context de maduracions ràpides a causa de les altes temperatures.

Aquesta campanya vitivinícola ha registrat una temperatura mitjana de 16,6ºC, un grau per sobre de la mitjana històrica a Sant Sadurní d’Anoia (15,6ºC).

 

Vendimia manual y en cajas Recaredo

Collita de qualitat extraordinària, però de baixos rendiments a la vinya

Sovint, les sequeres i les altes temperatures tenen una repercussió positiva sobre la qualitat dels fruits, fent que l’estat sanitari i la riquesa d’aromes i de matisos siguin bons, però provocant també un impacte directe sobre els rendiments del raïm i, per tant, sobre el número d’ampolles elaborades a la nostra propietat familiar.

D’aquí a uns anys, quan els Corpinnats de Recaredo del 2022 arribin a les nostres taules, ens parlaran d’una collita de fruits saníssims, amb uns paràmetres qualitatius inigualables i amb un registre de matisos d’una expressivitat memorable.

 

Vinyes biodinàmiques i de muntanya de Recaredo

Rendiment vinyes Recaredo

 

Pensant el futur de la vinya a Recaredo

Com a viticultors, hem pres decisions valentes en les últimes dècades per minimitzar els efectes del canvi climàtic. Aquestes tècniques de viticultura comporten el respecte vers la integritat de la vinya i del seu cicle vital, i suposen un potencial productiu baix, però d’un altíssim nivell. “Produeix al teu ritme i sense artificis” és el missatge que volem transmetre a la planta.

  • Cultivem parcel·les de muntanya respectant l’orografia i la riquesa paisatgística. A la finca de Montpedrós, al terme municipal de Sant Quintí de Mediona, cultivem xarel·lo a altituds de 450 – 500 metres.
  • Ens especialitzem en varietats tradicionals penedesenques amb més resistència a les sequeres, com ara la xarel·lo, que representa el 70% del cultiu a Recaredo.
  • Realitzem les noves plantacions sempre en vas, una formació tradicional dels ceps que facilita el control de l’exposició solar de la fulla i del raïm.
  • Realitzem estudis d’ombreig dels ceps per protegir-los durant les fortes onades de calor
  • Plantem ceps a partir de seleccions massals de les nostres vinyes més velles. D’aquesta manera, evitem els clons comercials i augmentem la diversitat “d’individus” a la vinya; també fomentem la resiliència i resistència del cep a les fluctuacions tèrmiques i a possibles plagues.

Buscar al Bloc

Arxiu de Notícies

Altres notícies relacionades

R+D. Recerca i Desenvolupament a Recaredo

Recaredo forma part del grup operatiu SensoVI

Recaredo forma part del grup operatiu SensoVI

Recaredo forma part del grup operatiu SensoVI que promou l’ús del tap de suro en la segona fermentació del vi escumós

Llegir més

Revolució en el concepte de vins escumosos de terrer

Revolució en el concepte de vins escumosos de terrer

Recaredo realitza la segona fermentació amb most ecològic per als seus vins escumosos des de la collita 2017, convertint-se en el primer celler del Penedès en treballar d’aquesta manera per a la totalitat de la seva producció.

Llegir més

R+D. Recaredo investiga noves vies per predir el potencial qualitatiu del vi

R+D. Recaredo investiga noves vies per predir el potencial qualitatiu del vi

Recaredo treballa des de l’any 2011 amb la tècnica de les cristal·litzacions sensibles aplicades al vi. L’objectiu és de contrastar-ne la qualitat vital i fer pronòstics de futur per conèixer el potencial de criança dels vins, la incidència de les temperatures de fermentació o la impremta dels sòls sobre el vi, entre d’altres dades.

Llegir més

Ovelles a les vinyes per gestionar la coberta vegetal

Ovelles a les vinyes per gestionar la coberta vegetal

Projecte de recerca Recaredo col·labora amb la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en un projecte de recerca centrat en la integració d’ovelles a les vinyes. L’objectiu és ensinistrar el bestiar oví per a no menjar-se les fulles dels ceps i pasturar únicament les herbes que conformen la coberta vegetal espontània. […]

Llegir més