Notícies Recaredo

Quadern de verema 2021

Dimarts 17 d’agost. El campanar de Sant Sadurní marca el compàs d’un nou dia. Són les 5 de la matinada. Ens col·loquem l’armilla reflectant, el frontal i preparem els guants de collir. A les portes del celler, ens reunim una colla de 38 persones per dirigir-nos a les vinyes. Comença la verema a Recaredo.

Sentim expectació, però també nervis. Hem preparat minuciosament el celler i la logística per collir a mà la totalitat de les nostres vinyes sota els criteris més exigents. Veremar a mà és ben laboriós, però val la pena invertir-hi temps: resulta més sostenible que la collita mecànica i, a més, permet una selecció acurada del fruïts.

 

El silenci de la nit aviat es trenca amb els clics-clics de les tisores i de les caixes que apilem amb cura al remolc. Els raïms entraran ben frescos a les premses i, amb una suau pressió, obtindrem un most equilibrat i amb caràcter, l’avantsala per elaborar els nostres Brut Nature de llarga criança.

Les primeres baies de xarel·lo i macabeu corroboren les nostres intuïcions: estem davant d’una de les millors anyades dels últims temps amb un raïm plenament sa, una acidesa cítrica extraordinària i una riquesa d’aromes i matisos que desperten el nostre optimisme. Podria haver estat l’anyada somiada… si no fos per la manca de pluges i, en conseqüència, els baixíssims rendiments.

 

 

A Recaredo practiquem una viticultura de secà, respectuosa amb els escassos recursos hídrics a la conca del Mediterrani. Ha estat un any en què la natura s’ha mostrat poc generosa en pluviometria, especialment durant la primavera. Aquest fet s’ha traduït en uns rendiments que suposen un 35% menys respecte la nostra previsió, amb una mitjana de 4.693 kg de raïm per hectàrea (el màxim permès per la normativa Corpinnat és de 12.000 kg/ha).

Afortunadament, la saviesa de l’experiència s’evidencia amb l’arrelament profund dels ceps vells de Reserva Particular i de Turó d’en Mota, que sobreviuen, s’adapten i mantenen la regularitat dels rendiments, oferint el millor d’ells mateixos.

 

La memòria encara viva de les collites marcadament seques del 2015 i 2016 sobrevola els nostres pensaments i referma la nostra aposta per la plantació de vinyes de xarel·lo a zones de muntanya, cercant més altitud, més precipitacions i un accentuat contrast tèrmic entre la nit i el dia. Alhora, ens mantenim ferms en la decisió de cultivar varietats que històricament han definit el territori del Penedès, amb cicles vegetatius llargs i una capacitat extraordinària d’adaptació al clima mediterrani.

Projectes d’eco innovació

L’equip de vinya de Recaredo posem en marxa projectes d’eco innovació centrats en el canvi climàtic, com ara l’aplicació d’ombreig a determinades vinyes en funció de l’exposició solar, la recol·lecció nocturna o l’aposta pels sistemes de plantació en vas,
que permeten una aeració natural del raïm i una millor protecció a la incidència del sol.

 

Com ha estat la campanya 2020/2021? 

Buscar al Bloc

Arxiu de Notícies

Altres notícies relacionades

Recaredo, vins de terrer

Recaredo se suma a la iniciativa La Gran Familia del Vino

Recaredo se suma a la iniciativa La Gran Familia del Vino

Una proposta col·lectiva que busca recolzar el sector de la restauració i posar en valor la dinamització socioeconòmica de l’enoturisme.

Llegir més

Recaredo Serral del Vell, millor vi escumós de l’any

Recaredo Serral del Vell, millor vi escumós de l’any

L’anyada 2013 de Recaredo Serral del Vell ha estat reconeguda com a millor vi escumós de l’any en la recent edició dels Premis Verema 2020.

Llegir més

Recaredo presenta Enoteca 2004 de Reserva Particular

Recaredo presenta Enoteca 2004 de Reserva Particular

Amb 15 anys de criança, aquest Corpinnat d’edició limitada ret un homenatge al temps i a les vinyes velles de la regió del Penedès.

Llegir més

Verema 2020 a Recaredo: any de reptes

Verema 2020 a Recaredo: any de reptes

La feina -precisa i metòdica- per part de l’equip de viticultura ha sigut essencial per sobreposar-nos a una anyada tan exigent com satisfactòria… Al cap i a la fi, no hi ha res més gratificant que la superació d’un repte i l’aprenentatge continu.

Llegir més

Recaredo Subtil 2015, un nou concepte de vi escumós

Recaredo Subtil 2015, un nou concepte de vi escumós

La Família i l’Equip de Recaredo presenten l’anyada 2015 de Recaredo Subtil, una nova collita que avança cap a una connexió més honesta i franca amb els seus orígens.

Llegir més

Revolució en el concepte de vins escumosos de terrer

Revolució en el concepte de vins escumosos de terrer

Recaredo realitza la segona fermentació amb most ecològic per als seus vins escumosos des de la collita 2017, convertint-se en el primer celler del Penedès en treballar d’aquesta manera per a la totalitat de la seva producció.

Llegir més

Verema nocturna a Recaredo

Verema nocturna a Recaredo

A Recaredo hem iniciat la verema del 2020 adaptant els horaris de recol·lecció a nous requisits tècnics.

Llegir més

Les primeres ampolles amb CORPINNAT sortiran al mercat aquesta primavera

Les primeres ampolles amb CORPINNAT sortiran al mercat aquesta primavera

Malgrat les intenses negociacions entre CORPINNAT (AVEC) i la D.O. Cava, no ha estat possible arribar a una solució satisfactòria per ambdues parts.

Llegir més

L’històric ‘Brut de Brut’ passa a denominar-se ‘Serral del Vell’

L’històric ‘Brut de Brut’ passa a denominar-se ‘Serral del Vell’

A partir de l’anyada 2008, ‘Recaredo Brut de Brut’ passa a denominar-se ‘Recaredo Serral del Vell’, en un compromís per referenciar els terrers que conformen la regió de l’Alt Penedès.

Llegir més