Notícies Recaredo

Recaredo celebra cent anys d’història

  • L’any 1924, Josep Mata Capellades, fundador de Recaredo, va iniciar-se en el món del vi escumós com a aprenent de ‘desgorjador’ i remenador d’ampolles a Sant Sadurní d’Anoia.
  • Per recordar la seva figura i en complicitat entre la segona i tercera generació de la família, han elaborat el Corpinnat ‘Homenatge a Josep Mata Capellades 2004’ una edició especial de 2.850 ampolles, totes numerades.
  • Josep Mata Capellades, conscient de la importància de cuidar i cultivar la vinya per obtenir vi de la màxima qualitat, va crear un estil propi convertint-se en un dels pioners en l’elaboració de vins escumosos Brut Nature de llarga criança.

Recaredo, família de viticultors i elaboradors de vi escumós de qualitat i un dels cellers fundadors de Corpinnat, celebra aquest 2024 cent anys des de l’inici d’una història apassionant per la qualitat i pels vins escumosos veritablement de terrer. L’any 1924, Josep Mata Capellades, fundador de Recaredo, va iniciar-se en l’apassionant univers dels vins escumosos com a aprenent de remenador i ‘desgorjador’ d’ampolles a Sant Sadurní d’Anoia. Va deixar enrere la tradició familiar de la terrissa, que es produïa a la bòbila on actualment hi ha les caves de Recaredo, i s’endinsa en una aventura vital que ha seduït tres generacions de la família fins al dia d’avui.

Amb motiu d’aquests cent anys d’història i per recordar la figura de Josep Mata Capellades, la segona i tercera generació de la família Recaredo han elaborat ‘l’Homenatge a Josep Mata Capellades 2004’. Un Corpinnat que surt al mercat amb una criança de 224 mesos (18 anys i 8 mesos) en una edició única i limitada de 2.850 ampolles, totes numerades. Ton Mata, tercera generació de la família Recaredo explica, “aquest Corpinnat representa l’essència de Recaredo, que es basa en el respecte per la terra i en la consciència per la memòria de les persones. Després de 224 mesos de criança presenta una acidesa fresca i equilibrada amb una bombolla molt ben integrada, revelant la capacitat de transmetre la complexitat d’un gran vi escumós de criança extrema que no renuncia a la frescor ni a l’expressivitat del pas del temps”.

Les vinyes d’on prové el raïm amb què s’ha elaborat ‘l’Homenatge a Josep Mata Capellades 2004’ són vinyes velles de macabeu i xarel·lo plantades a la zona nord-oriental de l’Alt Penedès, al voltant del Coster del riu Bitlles. Es tracta d’uns sòls profunds, de material sedimentari, de naturalesa molt calcària i textura franca-argilosa, que permeten una major capacitat de retenció de l’aigua i aporten una identitat clara als vins resultants. Josep Mata, tercera generació de la família Recaredo, destaca que “és molt emocionant per a la família compartir amb tots els amants del vi i tots els amics i amigues que sempre ens han mostrat el seu afecte, un Corpinnat Recaredo en record a l’avi i a tota la feina que ha fet i que ens permet avui en dia continuar amb aquest somni: crear vins de terrer que expressin les particularitats d’un territori com és el nostre, el del Penedès i amb aquesta gran capacitat de guarda on després de 224 mesos manté tota la seva frescor”.

Josep Mata Capellades, una personalitat afable i carismàtica

Durant els seus primers anys de professió, Josep Mata Capellades va compaginar la seva passió per l’ofici del ‘desgorjat’ amb el futbol professional, on va jugar una temporada amb el RCD Espanyol i cinc més amb el Centre d’Esports Sabadell Futbol Club. Per conciliar amb èxit els dos mons, es va establir com a ‘desgorjador’ per hores i va treballar per diferents cellers, on també va formar a diversos professionals. Gràcies als seus amics del món del futbol va començar a formalitzar les primeres comandes de vi escumós i aquest va ser l’inici d’una història apassionant, forjada a base d’esforç i d’un gran carisma que el van portar a convertir-se en un referent en el sector de la incipient indústria dels vins escumosos.

Va decidir anomenar les caves amb el nom de Recaredo, l’apel·latiu amb què es coneixia al seu pare Recaredo Mata Figueras i, durant els anys 40, va construir a pic i pala les caves tot just a sota de la casa familiar, al centre històric de Sant Sadurní d’Anoia. Amb la seva personalitat afable i carismàtica, la marca Recaredo va començar a ser coneguda gràcies al boca-orella i a una feina ben feta des de la humilitat i el rigor. Un cartell a les portes del celler anunciava: “Poden visitar les caves tots els dies, inclosos diumenges i festius” i és així com un pelegrinatge de fidels clients i amics van donar suport a la marca adquirint les famoses referències del Reservadísimo, del Recaredo Extra, de Reserva Particular, de la Cava Reservada…, que fins al moment només podien comprar-se directament a celler.

Conscient de la importància de cuidar i cultivar la vinya per obtenir vi de la màxima qualitat, va crear un estil propi convertint-se en un dels pioners en l’elaboració de vins escumosos Brut Nature de llarga criança. Així mateix, va apostar per l’artesania i per la criança amb tap de suro natural en un moment en què la mecanització del procés del ‘desgorjat’ i l’ús del tap corona era majoritari.

Juntament amb els seus fills, Josep i Antoni Mata Casanovas van consolidar la projecció de Recaredo a partir dels anys 60 com a sinònim de rigor, qualitat i, sobretot, passió per l’excel·lència. Van plantejar idees atrevides per l’època, com l’exploració de les llargues criances en ampolla, alhora que ‒fruit del respecte i admiració pels vins de terrer‒ van dirigir el rumb del celler cap a l’elaboració d’escumosos capaços de parlar de parcel·les úniques i finques singulars. A partir dels 90, la tercera generació es va incorporar progressivament al celler en un enriquidor procés en el qual uns aportaven l’experiència i el ‘saber fer’ i els altres, les noves idees i l’esforç per avançar i aprendre.

Mira el vídeo de presentació de l’Homenatge a Josep Mata Capellades 2004 – Youtube

Buscar al Bloc

Arxiu de Notícies

Altres notícies relacionades

Esdeveniments Recaredo

Recaredo presenta l’Enoteca 1999 de Turó d’en Mota

Recaredo presenta l’Enoteca 1999 de Turó d’en Mota

Corpinnat Brut Nature amb una criança extrema de més de 23 anys en ampolla.

Llegir més

3r Festival Gastronòmic Corpinnat

3r Festival Gastronòmic Corpinnat

El Festival Gastronòmic Corpinnat es consolida com a una experiència enogastronòmica de referència per descobrir els restaurants del nostre país als espais més atractius dels cellers situats al cor del Penedès.

Llegir més

Recaredo participa en la subhasta solidària de la Gérard Basset Foundation

Recaredo participa en la subhasta solidària de la Gérard Basset Foundation

La Golden Vines Fine Wine, Rare Spirit & Experience Global Online Charity Auction és una subhasta solidària on participen cellers de renom arreu del món.

Llegir més

Les vinyes de Recaredo, escenari de la sèrie ‘Els hereus de la Terra’ de Netflix

Les vinyes de Recaredo, escenari de la sèrie ‘Els hereus de la Terra’ de Netflix

Les finques de Recaredo s’han convertit en part dels escenaris de la sèrie televisiva basada en la novel·la homònima de l’escriptor Ildefonso Falcones.

Llegir més

Recaredo participa a la subhasta solidària ‘Vins per a Ucraïna’

Recaredo participa a la subhasta solidària ‘Vins per a Ucraïna’

El periodista especialitzat Miquel Hudin organitza una subhasta solidària de vins per recaptar fons per a tres organitzacions humanitàries dedicades a ajudar a la població d’Ucraïna

Llegir més

Els amics de la gastronomia reten homenatge a Antoni Mata

Els amics de la gastronomia reten homenatge a Antoni Mata

Cocina Hermanos Torres organitza un dinar-homenatge inoblidable amb els amics de la gastronomia i Antoni Mata Casanovas, president de Recaredo.

Llegir més

Visites solidàries a Recaredo en benefici a La Marató de TV3

Visites solidàries a Recaredo en benefici a La Marató de TV3

Gràcies a la implicació i col·laboració de tots els visitants que van assistir a la cita, es van recaptar un total de 1.120€ solidaris que s’han lliurat de forma íntegra a La Marató de TV3.

Llegir més

Recaredo es convertirà en un cinema per un dia durant el Most Festival

Recaredo es convertirà en un cinema per un dia durant el Most Festival

El tast de llargues criances de Recaredo i la projecció del documental ‘Le champagne a rendez vous avec la lune” tindrà lloc el dissabte 5 de juny a les 18h de a les instal·lacions del celler.

Llegir més

Recaredo acollirà la cloenda del Festival de cultura EVA

Recaredo acollirà la cloenda del Festival de cultura EVA

Recaredo i Celler Credo posaran el punt i final al cicle del Festival en Veu Alta (EVA) el proper diumenge dia 25 d’octubre a les 19:00H. 

Llegir més