Recaredo News

Sheep in vineyards for managing vegetation cover

Research project

Recaredo col·labora amb la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en un projecte de recerca centrat en la integració d’ovelles a les vinyes.

L’objectiu és ensinistrar el bestiar oví per a no menjar-se les fulles dels ceps i pasturar únicament les herbes que conformen la coberta vegetal espontània. La integració de les ovelles a les vinyes tanca els cercles de la natura de manera respectuosa i sostenible: es regula el creixement de l’herba, a la vegada que s’adoba el camp amb els excrements del bestiar.

La investigació determinarà el número idoni d’ovelles per hectàrea per tal d’evitar compactacions del sòl i aconseguir l’equilibri just entre el bestiar i l’aliment que proporciona la coberta vegetal.

El projecte Grup de Recerca en Remugats està encapçalat per Gerardo Caja i Elena Albanell, del departament de Ciència Animal i Alimentació de la Facultat de Veterinària de la UAB y compta amb la col·laboració de l’Institut de la Vinya i el Vi (INCAVI).

 

Other related news

R&D. Research and Developement at Recaredo

Recaredo is participating in the SensoVI Operational Group

Recaredo is participating in the SensoVI Operational Group

Recaredo is participating in the SensoVI Operational Group, which promotes the use of cork stoppers in the second fermentation of sparkling wine

Read More

2022 Recaredo Harvest Season

2022 Recaredo Harvest Season

when Recaredo’s 2022 Corpinnat wines reach your tables, they’ll bear witness to a vintage of very healthy fruit, with unparalleled quality parameters and a memorably expressive range of nuances.

Read More

Revolution in the concept of terroir Sparkling Wines

Revolution in the concept of terroir Sparkling Wines

Recaredo has carried out the second fermentation with organic must for its sparkling wines since the 2017 vintage, becoming the first winery in the Penedès to work in this way for its entire production.

Read More

R&D. Recaredo investigates new ways to predict the quality potential of wine

R&D. Recaredo investigates new ways to predict the quality potential of wine

Since 2011, Recaredo team has been working actively with a technique known as sensitive crystallisation with the aim of checking the vital quality of wines and predicting their ageing potential. This qualitative method also provides other highly useful information. For example, the effect of fermentation temperatures or the footprint of the soil on the wine.

Read More