Notícies Recaredo

Les primeres ampolles amb CORPINNAT sortiran al mercat aquesta primavera

La marca col·lectiva de la Unió Europea CORPINNAT de Vins Escumosos de Qualitat arribarà al mercat aquesta pròxima primavera amb la comercialització de les primeres ampolles que incorporaran en l’etiquetatge el distintiu de la marca que, de moment, agrupa nou cellers del Penedès: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Feixes, Júlia Bernet i Mas Candí. 

Els nou cellers que avui integren la marca col·lectiva CORPINNAT han presentat amb data d’avui la baixa com a elaboradors de cava al Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cava després de mesos de converses per intentar trobar una fórmula que permeti la convivència de la marca col·lectiva CORPINNAT dins d’aquesta D.O.

Malgrat les intenses negociacions entre l’Associació de Viticultors i Elaboradors CORPINNAT (AVEC) i la D.O. Cava, no ha estat possible arribar a una solució satisfactòria per ambdues parts, i els cellers associats a CORPINNAT s’han vist forçats a abandonar la D.O. tot i que van crear la marca amb la clara voluntat de conviure dintre del Cava. La darrera proposta d’integració que el Consell Regulador ha posat sobre la taula és inassumible per part de CORPINNAT, ja que exigeix una sèrie de renúncies que qüestionen la pròpia naturalesa de la marca col·lectiva, com ara la delimitació territorial, el reglament d’ús o els controls de qualitat externs.

 

Compromís de futur

Les converses entre CORPINNAT i la D.O. Cava, especialment amb la nova junta sorgida de les eleccions de l’estiu passat, han estat constructives per al conjunt del sector i fruit d’això el Consell Regulador ha incorporat en el seu ideari la possibilitat de zonificar en un futur dintre dels límits de la Denominació d’Origen.

CORPINNAT aplaudeix i valora que el Consell hagi fet aquest pas que pot ajudar a fer evolucionar el cava. De fet, l’AVEC ha defensat en tot moment la proposta que tots els territoris que engloba la D.O. tinguin la possibilitat d’expressar lesseves singularitats quan es presentin al mercat. L’AVEC, però,  lamenta que la D.O. Cava no permeti la convivència de les marques Cava i CORPINNAT en una mateixa etiqueta. Aquesta convivència era possible fins que la DO Cava va aprovar una modificació de reglament en el darrer ple de la Junta sortint (28.08.2018) per fer-ho, precisament, incompatible (veure cronologia).

El projecte CORPINNAT no tan sols és una garantia d’origen, sinó que representa també una aposta per defensar la singularitat del territori i les varietats dintre de l’oferta internacional de vins escumosos. Tanmateix, CORPINNAT pretén potenciar l’excel·lència dels vins escumosos elaborats al cor del Penedès amb un dels reglaments d’elaboració més exigents del món, que certifica els màxims estàndards de qualitat. CORPINNAT té com a missió impulsar i dinamitzar tot el sector en termes de prestigi i posicionament, un objectiu perfectament compatible amb el Cava. No obstant això, des del Consell Regulador de la D.O. Cava no s’ha entès d’aquesta manera.

Per aquest motiu, i davant la impossibilitat de trobar, en el context actual, una solució que permeti aquesta convivència, i sense tancar cap porta al futur, CORPINNAT enceta una nova etapa amb el compromís de continuar treballant pel bé del conjunt del sector, a favor de la pagesia com a motor de canvi i transformació i amb l’objectiu de posicionar els grans vins escumosos que s’elaboren al cor del Penedès entre els millors del món. Tanmateix, i davant la nova situació no prevista fora de la D.O. Cava, CORPINNAT obre un període de reflexió per encarar aquesta nova etapa.

Entre els requisits de més exigència de CORPINNAT, destaquen l’obligatorietat de treballar amb raïm 100% ecològic i collit a mà, criances mínimes de 18 mesos, la incorporació del viticultor en la cadena de valor i la garantia que el 100% del procés de vinificació es fa a la propietat.

 

CRONOLOGIA 

Gener 2015

S’inicien les primeres reunions entre un reduït nombre de cavistes del Penedès per reflexionar sobre el futur del sector.

10 juliol 2017

Es constitueix l’Associació de Viticultors i Elaboradors CORPINNAT (AVEC) integrada, aleshores, pels cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló.

11 juliol 2017

L’AVEC inicia el tràmit de registre de la marca col·lectiva CORPINNAT a l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO).

7 desembre de 2017

L’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) registra formalment la marca col·lectiva de vins escumosos de qualitat CORPINNAT.

27 febrer 2018

Una representació de la Junta Directiva de CORPINNAT es reuneix amb el president del Consell Regulador de la DO Cava, Pere Bonet, i la secretària general, per presentar-los el projecte i convidar-los a l’acte de presentació programada per el 10 d’abril a Sant Sadurní.

10 abril 2018

CORPINNAT es presenta en societat en un acte amb àmplia representació del sector i de les institucions a Sant Sadurní d’Anoia.

12 abril 2018

El Consell Regulador de la DO Cava fa públic un comunicat on anuncia que els seus serveis jurídics estan estudiant la compatibilitat de la nova marca col·lectiva CORPINNAT amb la DO Cava.

Maig/juny 2018

S’inicien les reunions bilaterals entre el Consell Regulador de la DO Cava i l’AVEC per intentar trobar un encaix que permeti la convivència de la marca dintre de la DO. El CRDO Cava al·lega per escrit que és incompatible la convivència de CORPINNAT i Cava en una mateixa etiqueta perquè “pot crear confusió entre els consumidors”. L’AVEC es va mostrar disposada a fer concessions perquè això no passés.

22 juny 2018

El ple del Consell Regulador de la DO Penedès aprova l’autorització perquè la nova marca col·lectiva CORPINNAT pugui conviure amb els seus escumosos Clàssic Penedès.

 3 juliol 2018

El Consell Regulador de la DO Cava envia a l’AVEC un informe dels seus serveis jurídics que recomana un canvi de reglament de la DO Cava per impedir que la marca CORPINNAT pugui conviure a l’etiqueta amb la marca Cava i demanar la nul·litat de la marca col·lectiva de la UE.

Juliol 2018

El Consell Regulador de la DO Cava sol·licita a l’AVEC que aturi la sortida de la marca CORPINNAT al mercat, prevista aleshores per al mes d’octubre, i que s’aturin també les accions de comunicació i promoció de la marca. A canvi, el CRDO Cava es compromet a no demanar la nul·litat de la marca i a no fer canvis en el seu reglament pel que fa a l’etiquetatge. L’AVEC accepta l’acord fins a la celebració del darrer ple de mandat del Consell Regulador de la DO Cava sortint, previst per al 28 d’agost.

6 juliol 2018

L’AVEC fa públic un manifest amb motiu de les eleccions per a la renovació del Consell Regulador de la DO Cava on anuncia que CORPINNAT donarà suport a aquelles candidatures que defensin el territori, que es comprometin a aplicar mesures correctores per recuperar el prestigi del Cava i que acceptin iniciatives com la marca col·lectiva CORPINNAT.

Juliol-agost 2018

CORPINNAT manté reunions amb representants dels diferents censos de la DO Cava (sindicats agraris, associacions de viticultors, candidats a la presidència i vocals del Consell Regulador, etc.) per explicar-los la filosofia de la marca col·lectiva i intentar que el sector entengués la voluntat i conveniència d’integrar CORPINNAT.

28 agost 2018

El darrer ple de mandat del Consell Regulador de la DO Cava que cessa de les seves funcions aquell mateix dia aprova una modificació del reglament d’etiquetatge per impedir la convivència de Cava i CORPINNAT, en contra de l’acord del juliol i per sorpresa de l’AVEC.

Setembre 2018 

L’AVEC contacta amb el nou president del CRDO Cava i s’obre una segona tanda de converses per intentar recuperar el diàleg.

28 setembre 2018

El celler Huguet-Can Feixes s’incorpora a CORPINNAT.

Octubre-novembre 2018

Continuen les reunions bilaterals entre una delegació de l’AVEC i el Consell Regulador de la DO Cava per continuar explorant un acord que faci possible la convivència de CORPINNAT dintre de Cava.

3 desembre 2018

L’AVEC i la DO Cava celebren la darrera reunió on el Consell Regulador presenta un document amb les línies estratègiques de futur del Cava i on reitera que CORPINNAT no hi té cabuda si no renuncia als principis de territori i altres requisits del seu manual d’ús.

3 desembre 2018

El celler Júlia Bernet s’incorpora a CORPINNAT.

13 desembre 2018

El celler Mas Candí s’incorpora a CORPINNAT.

20 desembre 2018

L’AVEC emplaça el Consell Regulador de la DO Cava a reprendre les converses en una reunió pendent de convocar a partir del 8 de gener de 2019.

5 gener 2019

El Consell Regulador de la DO Cava envia a l’AVEC un esborrany d’acord escrit on accepta la convivència de la marca CORPINNAT dintre del Cava a canvi que CORPINNAT renunciï a la seva delimitació territorial, que renunciï al seu reglament d’ús a canvi d’incorporar algunes de les normes d’elaboració al reglament de la DO Cava i que renunciï a l’execució dels controls de qualitat per part d’una empresa auditora externa a canvi que siguin assumits pels serveis d’inspecció de la pròpia DO Cava.

8 de gener 2018

L’AVEC comunica a la DO Cava que els termes de l’esborrany d’acord proposats són inassumibles per part de CORPINNAT ja que vulneren els principis i la pròpia naturalesa de la marca.

22 gener 2019

El Consell Regulador de la DO Cava fa arribar una carta a la presidència de CORPINNAT emplaçant-los a la primera reunió de treball per encetar el projecte de zonificació, prevista per al 25 de gener, i on demana també “la paralització de l’ús de la marca col·lectiva, com a molt tard el proper 31 de gener de 2019”.

30 gener 2019

Els nou cellers CORPINNAT presenten al registre del Consell regulador de la DO Cava la baixa com a elaboradors de cava.

Buscar al Bloc

Arxiu de Notícies

Altres notícies relacionades

Llargues criances a Recaredo

Recaredo participa en la subhasta solidària de la Gérard Basset Foundation

Recaredo participa en la subhasta solidària de la Gérard Basset Foundation

El celler ofereix l’ampolla 150 de l’Enoteca 1999 de Turó d’en Mota

Llegir més

Recaredo presenta l’Enoteca 1999 de Turó d’en Mota

Recaredo presenta l’Enoteca 1999 de Turó d’en Mota

Corpinnat Brut Nature amb una criança extrema de més de 23 anys en ampolla.

Llegir més

La Guía Peñín 2024 eleva el Turó d’en Mota 2009 als 99 punts

La Guía Peñín 2024 eleva el Turó d’en Mota 2009 als 99 punts

Turó d’en Mota 2009 de Recaredo ha estat valorat amb 99 punts pels tastadors de la Guía Peñín 2024, edició en què només vuit vins han aconseguit aquesta puntuació.

Llegir més

Recaredo forma part del grup operatiu SensoVI

Recaredo forma part del grup operatiu SensoVI

Recaredo forma part del grup operatiu SensoVI que promou l’ús del tap de suro en la segona fermentació del vi escumós

Llegir més

Recaredo, 20 anys de certificació Bureau Veritas per la transparència i el rigor

Recaredo, 20 anys de certificació Bureau Veritas per la transparència i el rigor

Aquest 2023 es compleixen vint anys des que l’organisme independent Bureau Veritas certifica tots els processos de vinificació i elaboració a Recaredo.

Llegir més

Turó D’en Mota 2008: Vi Escumós de l’Any als Premis Verema 2022

Turó D’en Mota 2008: Vi Escumós de l’Any als Premis Verema 2022

En aquesta edició, Ton Mata Moliner, tercera generació de la família Recaredo, també ha estat finalista dins la categoria de ‘Personatge del Món del Vi de l’any 2022’.

Llegir més

Turó d’en Mota 2008 escollit millor vi català per La Guia de Vins de Catalunya

Turó d’en Mota 2008 escollit millor vi català per La Guia de Vins de Catalunya

Turó d’en Mota 2008 de Recaredo escollit millor vi català, millor vi escumós i millor xarel·lo.

Llegir més

Robert Parker situa al cim dels vins escumosos al Turó d’en Mota 2008

Robert Parker situa al cim dels vins escumosos al Turó d’en Mota 2008

Turó d’en Mota 2008 de Recaredo ha estat el vi més ben valorat de tot l’Estat Espanyol per la revista The Wine Advocate de Robert Parker, amb una puntuació de 97 punts.

Llegir més

Recaredo Serral del Vell, millor vi escumós de l’any

Recaredo Serral del Vell, millor vi escumós de l’any

L’anyada 2013 de Recaredo Serral del Vell ha estat reconeguda com a millor vi escumós de l’any en la recent edició dels Premis Verema 2020.

Llegir més