Recaredo forma part del grup operatiu SensoVI
Recaredo, viticultors i elaboradors de vi escumós de qualitat i de llarga criança, realitza el 100% de la criança dels seus Corpinnats amb tap de suro natural. Es tracta d’una aposta històrica per la màxima qualitat i un compromís ferm per la sostenibilitat i l’ús de productes respectuosos amb el medi ambient. D’aquesta manera, juntament amb diverses empreses del sector vitivinícola, empreses del sector surer com Francisco Oller i Tesa i, amb l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Fundació Institut Català del Suro, s’han aliat en matèria de sostenibilitat i recerca mitjançant el Grup Operatiu SensoVI. El principal objectiu del grup és investigar, durant dos anys, quin efecte té l’ús del suro en la segona fermentació en ampolla (tiratge) dels vins escumosos en contraposició al tap corona. A més, aquest grup vol avançar cap a un tap 100% sostenible que permeti millorar la gestió del suro i la preservació de la biodiversitat.
Des de Recaredo, degut a la seva profunda vinculació amb l’ús del tap de suro natural i amb la intenció d’obtenir dades i analítiques que demostrin els efectes positius de fer la segona fermentació amb aquest material 100% sostenible, formen part d’aquest grup per aconseguir una visió més objectiva que els ajudarà a explicar els seus vins. Núria Artiaga, enòloga de Recaredo explica que, “diversos estudis demostren, i en el nostre cas, també la mateixa experiència, que la interacció del vi amb l’oxigen és més positiva amb tap de suro natural per escumosos de llarga criança, ja que ajuda a evitar oxidacions en la interacció amb l’oxigen. A més, és un material orgànic que ens permet reciclar-ho i introduir-lo de nou en la cadena, seguint la nostra filosofia de treballar en biodinàmica, en ecologia i introduint els principis de l’economia circular “.
Principals actuacions del Grup Operatiu SensoVI
En el sector del vi escumós, la gran majoria de les empreses vitivinícoles fan servir el tap corona per a la segona fermentació dels seus vins, i només uns pocs ho fan amb tap de suro natural, un material 100% sostenible. Amb aquesta premissa, el projecte pilot busca millorar la competitivitat de les explotacions vitivinícoles a partir de l’estudi de l’aportació positiva del tap de suro en el procés de tiratge en lloc del tap corona, a la vegada que vol augmentar el volum de negoci del sector surer català a partir del desenvolupament d’un nou tap de suro específic pel tiratge, que incidirà positivament en la quantitat de superfície de boscos de sureda gestionats de forma sostenible a Catalunya, segons indiquen els tècnics de SensoVI.
El Grup Operatiu vol preservar la biodiversitat dels boscos de sureda (declarades Zones Natura 2000) i potenciar la substitució de matèries auxiliars no reciclables com el tap corona (format per un multimaterial fet d’alumini i plàstic), per materials naturals i de proximitat com és el suro, que és 100% sostenible, reciclable i biodegradable i contribueix a l’òptima maduració del vi en ampolla.
Un panel de 30 tastadors analitza les diferències en l’ús dels diferents taps
La metodologia que s’està seguint en l’estudi és un anàlisi sensorial que realitza un panell de tast format per 30 tastadors, dividits en grups de 8 persones. Es tracta d’una eina científica, acreditada i validada que busca estudiar les diferències que hi ha al llarg del temps entre les ampolles que han fet la segona fermentació amb tap de suro natural i les que ho han fet amb tap corona. D’aquesta manera, han determinat 72 paràmetres qualitatius de cada mostra indicant si hi ha l’absència o presència d’un atribut i 15 paràmetres quantitatius, on s’indica del 0 al 10 la intensitat d’un atribut. A banda d’això, també tenen com a objectiu estudiar quines percepcions té el consumidor, més enllà dels experts, per a determinar els principals resultats de l’anàlisi.
El projecte GO SensoVI té un pressupost total de 246.511,63 € i compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i de la Unió Europea a través dels fons FEDER.