Notícies Recaredo

R+D. Recaredo investiga noves vies per predir el potencial qualitatiu del vi

L’equip de viticultura de Recaredo treballa activament des de l’any 2011 amb la tècnica de les cristal·litzacions sensibles aplicades al vi amb l’objectiu de contrastar-ne la qualitat vital i fer pronòstics de futur per conèixer el potencial de criança dels vins, la incidència de les temperatures de fermentació, la impremta dels sòls sobre el vi o les patologies que han incidit en la seva evolució, entre d’altres dades de gran valor que pot aportar aquesta metodologia qualitativa.

L’enòloga Margarethe Chapelle és un referent en aquesta matèria i ha experimentat la disciplina durant els últims 20 anys. Per això, Recaredo va confiar en ella per dur a terme les primeres analítiques dels seus vins. Després de visitar-la al seu laboratori de Puy L’Eveque (Cahors, França), i vista la transcendència de la informació obtinguda per continuar millorant la qualitat dels vins, Recaredo va posar en pràctica aquesta tècnica a les seves instal·lacions.

 

Les conclusions: vins lluminosos i en equilibri

Les conclusions respecte als vins de Recaredo analitzats fins al moment dibuixen uns vins lluminosos, plenament equilibrats, amb una gran capacitat de criança i un extraordinari nivell de biodinàmica. “En l’actualitat, les cristal·litzacions sensibles són una eina clarament de contrast a Recaredo, ara bé, estem avançant perquè a curt termini esdevinguin una tècnica d’anticipació”, explica Ton Mata, al capdavant de Recaredo.

La interpretació de les cristal·litzacions es revela com una eina de treball de futur que permetrà confirmar si les pràctiques culturals de Recaredo van en la bona direcció: la d’elaborar vins de terrer, capaços de representar –sense interferències i amb total honestedat– el paisatge del qual són originaris.

 


La interpretació de les dades

La interpretació de les cristal·litzacions sensibles pot arribar a revelar molta informació, com ara quin tipus de viticultura es practica (biodinàmica, ecològica o convencional); en quin estat de maduració es va iniciar la verema; si es van produir parades de fermentació; com va ser climatològicament l’any o si la planta va patir alguna malaltia. Es pot  conèixer també la capacitat de criança que pot assolir un vi, així com el seu comportament natural vers l’oxidació. Tot plegat, es tracta d’informacions qualitatives que no s’obtenen mitjançant anàlisis químics.


El procés de cristal·litzar

La metodologia de treball consisteix a realitzar una cristal·lització a partir d’una dissolució de clorur de coure juntament amb el vi que es vol analitzar. La cristal·lització té lloc en una cabina condicionada per a aquest propòsit en condicions controlades de temperatura i humitat. En una franja de temps aproximada de 14 hores, l’aigua s’evapora i s’obtenen un cristalls purs que s’organitzen d’una manera precisa i que ofereixen una valuosa informació.

Buscar al Bloc

Arxiu de Notícies

Altres notícies relacionades

R+D. Recerca i Desenvolupament a Recaredo

Recaredo forma part del grup operatiu SensoVI

Recaredo forma part del grup operatiu SensoVI

Recaredo forma part del grup operatiu SensoVI que promou l’ús del tap de suro en la segona fermentació del vi escumós

Llegir més

Quadern de Verema Recaredo 2022

Quadern de Verema Recaredo 2022

Quan els Corpinnats de Recaredo del 2022 arribin a les nostres taules, ens parlaran d’una collita de fruits saníssims, amb uns paràmetres qualitatius inigualables i amb un registre de matisos d’una expressivitat memorable.

Llegir més

Revolució en el concepte de vins escumosos de terrer

Revolució en el concepte de vins escumosos de terrer

Recaredo realitza la segona fermentació amb most ecològic per als seus vins escumosos des de la collita 2017, convertint-se en el primer celler del Penedès en treballar d’aquesta manera per a la totalitat de la seva producció.

Llegir més

Ovelles a les vinyes per gestionar la coberta vegetal

Ovelles a les vinyes per gestionar la coberta vegetal

Projecte de recerca Recaredo col·labora amb la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en un projecte de recerca centrat en la integració d’ovelles a les vinyes. L’objectiu és ensinistrar el bestiar oví per a no menjar-se les fulles dels ceps i pasturar únicament les herbes que conformen la coberta vegetal espontània. […]

Llegir més