Notícies Recaredo

L’adob de la vinya amb tracció animal a Recaredo

La pràctica de la tracció animal suposa la recuperació d’un ofici molt antic que forma part de la història de l’ésser humà i de com aquest s’ha relacionat amb la terra, les plantes i els animals. A Recaredo apostem des de fa més de vuit anys per la tracció animal a l’hora de treballar les vinyes més velles de les nostres finques, origen de vins tant excepcionals com ara el Turó d’en Mota i el Reserva Particular de Recaredo. Una forma de reflexionar sobre el passat, el present i el futur de l’agricultura, com també de la sostenibilitat.

La recuperació de la tracció animal a les vinyes de Recaredo té com a finalitat reduir les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera, així com aconseguir una menor compactació de la terra. A diferència del tractor i el seu motor, l’animal no emet vibració, fet que permet disposar de sòls molt més oxigenats i plens de vida microbiana. De la mateixa manera, incorporar el factor animal en un conreu com la vinya n’enriqueix la biodiversitat i fomenta l’equilibri de les xarxes de l’ecosistema.

A finals hivern, i per tercer any consecutiu, l’equip de viticultura de Recaredo s’ha encarregat d’aplicar l’adob a la vinya amb l’ajuda de la tracció animal. Des d’un remolc – empès pel cavall i conduit per un arrier – s’escampen els fems amb l’ajuda d’una pala. D’aquesta manera, es duu a terme una distribució de l’adob molt més acurada, ja que la proximitat del carro i la persona amb el cep permet anar dispersant els fems en funció de la necessitat de la planta o del sòl. 

Així doncs, la relació que s’estableix entre la persona, el cep i el cavall ens permet tenir un coneixement més profund de l’estat de la terra. “Escampem el compost quasi cep a cep. Si veiem que hi ha llocs que cal posar-ne més, ho fem, i a l’inrevés. Aquesta manera de treballar ens permet ser molt més precisos”, destaca en Bernat Torras, encarregat de la tracció animal a les vinyes de Recaredo.

Compostatge a les vinyes de Recaredo

L’ús d’adob compostat a la vinya es tracta d’un dels aspectes cabdals en la viticultura biodinàmica a Recaredo. Abans d’escampar-los a la terra, els fems de vaca i d’ovella composten durant aproximadament nou mesos als marges de les vinyes; un període en què els fems frescos es transformen en compost a partir de la seva pròpia matèria biodegradable. Com a resultat, obtenim fems compostats amb una flora microbiològica idònia per aplicar a la terra. Aquesta, s’alimentarà dels minerals i dels nutrients del compost i ens ajudarà a mantenir una vida microbiana activa en l’ecosistema de la vinya.

Buscar al Bloc

Arxiu de Notícies

Altres notícies relacionades

Viticultura a Recaredo

Les vinyes de Recaredo, escenari de la sèrie ‘Els hereus de la Terra’ de Netflix

Les vinyes de Recaredo, escenari de la sèrie ‘Els hereus de la Terra’ de Netflix

Les finques de Recaredo s’han convertit en part dels escenaris de la sèrie televisiva basada en la novel·la homònima de l’escriptor Ildefonso Falcones.

Llegir més

Quadern de verema 2021

Quadern de verema 2021

Una de les millors anyades dels últims temps amb un raïm plenament sa, una acidesa cítrica extraordinària i gran riquesa d’aromes i matisos.

Llegir més

Verema 2020 a Recaredo: any de reptes

Verema 2020 a Recaredo: any de reptes

La feina -precisa i metòdica- per part de l’equip de viticultura ha sigut essencial per sobreposar-nos a una anyada tan exigent com satisfactòria… Al cap i a la fi, no hi ha res més gratificant que la superació d’un repte i l’aprenentatge continu.

Llegir més

Verema nocturna a Recaredo

Verema nocturna a Recaredo

A Recaredo hem iniciat la verema del 2020 adaptant els horaris de recol·lecció a nous requisits tècnics.

Llegir més

Crònica de la verema 2019 a Recaredo

Crònica de la verema 2019 a Recaredo

La verema 2019 proclama una collita exuberant i exigent que destaca per l’excel·lència sanitària del raïm i el nivell qualitatiu de les varietats autòctones.

Llegir més

La crònica de la verema 2018 a Recaredo

La crònica de la verema 2018 a Recaredo

Després d’unes quantes anyades marcades per la sequera, deixem de mirar el cel a l’espera de l’anhelada pluja i gaudim com mai de les gotes caient sobre la terra.

Llegir més

El llaurat a cavall de Recaredo, a Glops de TV3

El llaurat a cavall de Recaredo, a Glops de TV3

El programa Glops de TV3 visita les vinyes de Recaredo per a aprofundir sobre la importància de la tracció a cavall.

Llegir més

Llaurat a cavall a les vinyes de Recaredo

Llaurat a cavall a les vinyes de Recaredo

A Recaredo apostem des de fa tres anys per la tracció animal a l’hora de llaurar la vinya d’on neix l’excepcional Turó d’en Mota. A Recaredo recuperem l’ús tradicional del cavall a les vinyes per reduir les emissions de diòxid de carboni i aconseguir una menor compactació del terra.

Llegir més

El diari ‘Le Monde’ destaca el compromís de Recaredo

El diari ‘Le Monde’ destaca el compromís de Recaredo

El diari francès ‘Le Monde’ afirma que Turó d’en Mota de Recaredo representa “el millor del cava”: una única vinya plantada el 1940, una única varietat (xarel·lo) i una clara voluntat d’elaborar un vi escumós de terrer capaç de representar una petita porció del paisatge de l’Alt Penedès.

Llegir més