L’adob de la vinya amb tracció animal a Recaredo
La pràctica de la tracció animal suposa la recuperació d’un ofici molt antic que forma part de la història de l’ésser humà i de com aquest s’ha relacionat amb la terra, les plantes i els animals. A Recaredo apostem des de fa més de vuit anys per la tracció animal a l’hora de treballar les vinyes més velles de les nostres finques, origen de vins tant excepcionals com ara el Turó d’en Mota i el Reserva Particular de Recaredo. Una forma de reflexionar sobre el passat, el present i el futur de l’agricultura, com també de la sostenibilitat.
La recuperació de la tracció animal a les vinyes de Recaredo té com a finalitat reduir les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera, així com aconseguir una menor compactació de la terra. A diferència del tractor i el seu motor, l’animal no emet vibració, fet que permet disposar de sòls molt més oxigenats i plens de vida microbiana. De la mateixa manera, incorporar el factor animal en un conreu com la vinya n’enriqueix la biodiversitat i fomenta l’equilibri de les xarxes de l’ecosistema.
A finals hivern, i per tercer any consecutiu, l’equip de viticultura de Recaredo s’ha encarregat d’aplicar l’adob a la vinya amb l’ajuda de la tracció animal. Des d’un remolc – empès pel cavall i conduit per un arrier – s’escampen els fems amb l’ajuda d’una pala. D’aquesta manera, es duu a terme una distribució de l’adob molt més acurada, ja que la proximitat del carro i la persona amb el cep permet anar dispersant els fems en funció de la necessitat de la planta o del sòl.
Així doncs, la relació que s’estableix entre la persona, el cep i el cavall ens permet tenir un coneixement més profund de l’estat de la terra. “Escampem el compost quasi cep a cep. Si veiem que hi ha llocs que cal posar-ne més, ho fem, i a l’inrevés. Aquesta manera de treballar ens permet ser molt més precisos”, destaca en Bernat Torras, encarregat de la tracció animal a les vinyes de Recaredo.
Compostatge a les vinyes de Recaredo
L’ús d’adob compostat a la vinya es tracta d’un dels aspectes cabdals en la viticultura biodinàmica a Recaredo. Abans d’escampar-los a la terra, els fems de vaca i d’ovella composten durant aproximadament nou mesos als marges de les vinyes; un període en què els fems frescos es transformen en compost a partir de la seva pròpia matèria biodegradable. Com a resultat, obtenim fems compostats amb una flora microbiològica idònia per aplicar a la terra. Aquesta, s’alimentarà dels minerals i dels nutrients del compost i ens ajudarà a mantenir una vida microbiana activa en l’ecosistema de la vinya.